دستگاه آنالیز ناهنجاری قامتی (ارزیابی پاسچر – آنالیز پاسچر) جهت ارزیابی و تحلیل ناهنجاری قامتی انسان استفاده میشود. دستگاه آنالیز قامت با استفاده از تکنولوژی فتوگرامتری، مشخصات قامتی، ناهنجاریهای ستون فقرات و اسکلت بدن انسان، عدم تقارن های موجود در قامت انسان و انحرافات محور بدن انسان را ارزیابی میکند. این دستگاه شامل یک عدد دوربین دیجیتال، صفحه کالیبره شطرنجی، مارکرها و نرم افزار مربوطه به عنوان رابط کاربری ساده است.
دستگاه آنالیز ناهنجاریهای قامتی PT-Posture Analyzer به جهت ارزیابی سیستم اسکلتی انسان و نمایش میزان ناهنجاری یا عدم تقارن ها مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه آنالیز قامت که نام های دیگری همچون دستگاه آنالیز پاسچر یا دستگاه پاسچر گرافی نیز دارد، با استفاده از تکنولوژی فتوگرامتری، مشخصات قامتی، ناهنجاری های ستون فقرات و اسکلت بدن انسان، عدم تقارن های اسکلتی موجود در قامت انسان و انحرافات محور بدن انسان را ارزیابی میکند. این دستگاه با هدف ارزیابی کامل وضعیت پاسچر انسان با دقت بالا، ارزیابی میزان ناهنجاریهای اسکلتی مانند سر به جلو،کایفوز، لوردوز، افتادگی شانه، افتادگی لگن، وضعیت زانوها و… و در نهایت ارائه گزارش تخصصی ساخته شده است.
این دستگاه شامل یک عدد دوربین دیجیتال، صفحه کالیبره شطرنجی و نرم افزار مربوطه به عنوان رابط کاربری ساده است. از ویژگی های کاربردی و مورد استقبال این دستگاه این است که بدون استفاده از اشعه های مضر رادیوگرافی میتواند با دقت و سرعت بالا ناهنجاری های قامتی فرد آزمون دهنده را به شکل گزارشی کامل و مقایسه با مقادیر نرمال این ناهنجاری ها، ارائه نماید.
به طور کلی هر نوع ناهنجاری اسکلتی (انحراف و عدم تقارن) در سیستم اسکلتی بدن انسان، در صورت عبور از مقادیر نرمال میتواند به عنوان یک بیماری شناخته شود. از جمله کاربردهای دستگاه آنالیز پاسچر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پزشکان و متخصصین فعال در زمینه های مرتبط با ساختار اسکلت بدن و ستون فقرات کاربران اصلی دستگاه آنالیز ناهنجاری های قامتی (دستگاه پاسچر) محسوب میشوند. از جمله این متخصصین میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
جهت اجرای آزمایشهای تشخیص، فرد آزمون دهنده به شکل برهنه یا با استفاده از لباس نازک و چسبیده به بدن در جلوی صفحه کالیبرهی دستگاه آنالیز پاسچر قرار میگیرد. طبق پروتکل تعریف شده در دفترچه راهنمای دستگاه، نقاط مهم برای تشخیص نرم افزار مانند تراگوس چپ یا راست، زایده اخرمی چپ و راست، تروکانتر بزرگ استخوان ران پای چپ و راست، قوزک (مالئولوس) کناری چپ و راست و… توسط مارکرهای رنگی علامت گذاری میشود.
دوربین نصب شده بر روی پایه در فاصله مشخصی از صفحه که در دفترچه راهنمای محصول ذکر شده است قرار میگیرد و از طریق پورت USB به کامپیوتر و نرم افزار مربوطه متصل میگردد. فرد آزمون دهنده در سه نمای رو به رو، پشت و از پهلو رو به دوربین دستگاه به شکل طبیعی میایستد. در نرم افزار دستگاه تصاویر در سه نما ثبت شده و میزان انحرافات و عدم تقارن ها با رنج نرمال مقایسه شده و در صورت وجود ناهنجاری ها به شکل صریح به آن اشاره میشود.
باید توجه داشت که فاصله دوربین دستگاه تا صفحه شطرنجی و زاویه نگاه دوربین به این صفحه در دستگاه پاسچر گرافی از اهمیت بالایی برخوردار است. در دستگاه های بدون قابلیت کالیبراسیون اتومات تغییر زاویه دوربین یا فاصله دوربین و صفحه شطرنجی با آنچه در دفترچه راهنمای دستگاه ذکر شده، میتواند نتایج آزمایش را تغییر دهد. در نتیجه اگر تکنولوژی دستگاه به شکلی باشد که بتواند این وابستگی به شرایط محیطی را از بین ببرد میتواند بزرگترین اشکال استفاده از این دستگاه را رفع نماید. PT-Posture Analyzer تنها دستگاه آنالیز ناهنجاری های قامتی دارای تکنولوژی کالیبره خودکار بوده که بدون نیاز به طی کردن هیچ مرحله اضافه (حتی یک کلیک ساده) توانسته است این نگرانی بزرگ را برای متخصصین استفاده کننده از محصولات خود از بین ببرد.
ارتوپدی شاخه ای از علوم جراحی است که در حیطه سیستم حرکتی بدن فعالیت دارد. سیستم حرکتی شامل استخوان ها، مفاصل، عضلات و دیگر بافت هایی است که در اندام های حرکتی وجود دارند. متخصص ارتوپدی که به آن متخصص استخوان و مفاصل یا جراح استخوان و مفاصل یا ارتوپد هم میگویند، سعی میکند تا با استفاده از روش های جراحی و غیر جراحی به درمان مشکلات سیستم حرکتی بدن اهتمام ورزد. لذا استفاده از دستگاه آنالیز پاسچر در بررسی ستون فقرات و اسکلت بیماران به جهت تشخیص اولیه دقیق تر بیماری، ارائه طرح درمان و بررسی بهبودی و اثرگذاری روند درمان تاثیرگذار است. استفاده از این دستگاه میتواند ارجاع بیماران زیادی که دارای عوارض بسیار شدید نیستند به رادیولوژی را متوقف نماید.
فیزیوتراپی علمی است که نه تنها در بهبود کیفیت زندگی افراد نقش دارد; بلکه میتواند از ایجاد آسیب هم پیشگیری کند. هم بخشی از سیستم توانبخشی است و هم در مراقبت های حاد نقش دارد. به علاوه در حفظ عملکرد های حرکتی; مدیریت بیماری های مزمن و آموزش به بیمار و مراقب او، هم فعالیت میکند. لذا استفاده از دستگاه سنجش پاسچر در بررسی ستون فقرات و اسکلت بیماران; به جهت پیشگیری یا تشخیص اولیه دقیق تر بیماری، ارائه طرح درمان و بررسی بهبودی و اثرگذاری روند درمان تاثیرگذار است.
در روش های سیستماتیک استعداد یابی ورزشی، ساختارهای ورزش برای فرد ورزشکاری که در مسیر طبیعی پیشرفت ورزشی، مستعد شناخته میشود، وضعیت پرورش را فراهم میآورند. افراد به سمت رشته هایی هدایت میشوند که از نظر جسمانی، فیزیولوژیکی، روانی برای آنها مناسبترند. لذا شناخت یه استعداد به خصوص در حوزه های ورزشی نیازمند بررسی دقیق ساختار قامتی ورزشکاران است. در نظر گرفتن این ساختار قامتی و ارائه تمرینات متناسب و بررسی دوره ای ورزشکاران; میتواند مسیر پرورش استعدادها را برای متخصصین حوزه پزشکی، ورزشی روشن تر نماید.
یکی از مهمترین و اساسیترین مسائل بهداشتی، تامین نیازهای جسمیدانش آموزان است که سلامت آنها را تامین میکند. بررسی و تحقیقات نشاندهنده ی وجود تغییر شکلهای بدنی در بین دانشآموزان است. این تغییر شکلها که اغلب شدید نیست با تمرین حرکات ساده قابل اصلاح خواهد بود. داشتن وضعیت صحیح بدنی به تنهایی هر چند برای سالم بودن کافی نیست; اما بخشی از سلامت کلی فرد را شامل میشود. والدین و مربیانی که دستیابی به وضعیت صحیح بدن و عوامل موثر بر آن را میشناسند; به خوبی میتوانند در سلامت زندگی روزمره دانشآموزان سهیم شوند بنابراین در یک برنامه صحیح آموزش بهداشتی نباید آموزش دستیابی به وضعیت صحیح بدن را از یاد برد.
لذا تشخیص زود هنگام ناهنجاری های قامتی دانش آموزان; بررسی علل و عادات اشتباه مرتبط با ناهنجاری قامتی در دانش آموز و ارائه الگوی اصلاح از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از دستگاه آنالیز ناهنجاری های قامتی در مدارس و پایش منظم و دوره ای دانش آموزان; میتواند عدم ظهور مشکلات بزرگ اسکلتی و ستون فقرات را در سالهای آینده زندگی آنان بیمه نماید.